Hoever moet Erdogan nog gaan om kritiek uit Europa te krijgen?

(redactie)

Het Turkse mediacommissariaat RTÜK heeft de tv-zender Hayatın Sesi een geldboete opgelegd. De zender kreeg deze boete vanwege haar uitzending over de bomaanslag op 13 maart van dit jaar in het Güvenpark van Ankara.

Koerden slaags met politie - Nederlanders in TurkijeOmdat de zender tijdens het nieuwsitem volgens RTÜK de boodschap ‘Dit land is onleefbaar geworden’ zou hebben uitgestraald, hebben ze daarmee terreurorganisaties als machtige organisaties neergezet, ‘en de angstaanjagende en intimiderende eigenschappen van terreurorganisaties weergegeven.’ Op deze wijze zouden de terreuractie, de plegers en de slachtoffers zo gepresenteerd zijn dat het dienst zou bewijzen aan de doelstellingen van de terreur.

De Turkse regering heeft in april 2015 de vredesonderhandelingen met de Koerdische beweging gestaakt. In juni 2015 haalde de pro-Koerdische partij HDP een verkiezingszege. Sindsdien is door het Turkse leger een verwoestende oorlog gestart, die inmiddels aan meer dan driehonderd burgers het leven heeft gekost en meer dan anderhalf miljoen Koerden aan fundamentele mensenrechtenschendingen heeft blootgesteld. Tussen augustus 2015 en april 2016 zijn in 22 districten van zeven steden in het Zuidoosten van Turkije 24 uurs uitgaansverboden ingesteld. Minstens 355.000 mensen zijn gedwongen hun huizen te verlaten. Er zijn minstens 338 burgerslachtoffers gevallen door het staatsgeweld. De Turkse regering spreekt van zo’n 6000 doden waarvan 5000 PKK strijders, en meer dan 500 militairen van de Turkse strijdkrachten.

Terwijl Koerden na twee verkiezingsoverwinningen (ook nogmaals in november 2015) alle aanleiding boden voor een politieke oplossing en een maatschappelijk compromis koos NAVO-lidstaat Turkije voor massamoord en ontvolking.

Sinds de dagen van het Griekse kolonelsbewind en het Portugese fascisme in de jaren ’70 van de 20ste eeuw is er geen NAVO-land geweest dat een oppositioneel deel van zijn bevolking zo genadeloos gewelddadig heeft aangepakt. Dat roept vragen op over de rol van de NAVO in deze ontvolkingsoorlog. Waarom laten NAVO-bondgenoten dit ongestraft passeren?

De stroom van wapens die vanuit Nederland en andere NAVO-landen naar Turkije wordt geleverd moet beëindigd worden.

Er moet een politieke overeenkomst tussen de Turkse regering en de Koerden worden gesloten. Dat is het politieke en militaire antwoord op de schreeuw voor vrede van de Koerden in Turkije.