Voorbereidingen voor het nieuwe comité

Anja Meulenbelt

Zaterdag 8 november 2014, onthoud die datum, vond de oprichtingsbijeenkomst plaats in het fameuze Amsterdamse café Eik en Linde waar al menige samenzwering plaats vond, dit keer van het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme.

Waarom? Omdat we een gestadige groei zien van extreem-rechtse en nieuwe fascistische partijen in Europa. Omdat ook in Nederland het ‘eigen volk eerst’ weer luid klinkt, en er gehele bevolkingsgroepen als bedreigend en ongewenst worden afgespiegeld. Een flink deel van de initiatiefnemers en deelnemers aan het comité is al aardig op leeftijd, wat niet toevallig is. Zij zijn het voor wie het misdadige karakter van het Hitler-fascisme meeris dan het onderwerp van spannende films, en bij de kennismakingsronde bleek ook hoeveel van de aanwezigen actief zijn geweest bij de oprichting van het Verzetsmuseum, bij de februaristakingherdenking, bij Stichting 40-45, de Auschwitzherdenking, bij de vredesbeweging, bij de Kristallnachtherdenking, bij de CPN, mensen die nog actief waren in Spanje, in een joods Jappenkamp hebben gezeten, of in het verzet.

Maar het is niet de bedoeling dat het bij de ouderen blijft. Er is voor het comité nog veel te doen, maar een van de doelen zal zeker worden om mensen opnieuw bewust te maken van de gevaren van het fascisme, en waar dat nieuwe fascisme uit bestaat. Vooral: hoe kan het ontstaan? Wat zijn de lessen van een nog tamelijk recent verleden? En wie heeft het huis in brand gestoken? Hoe kan het dat opnieuw mensen de taal spreken van wij en zij, van insluiting en uitsluiting? Wat is daarvan de voedingsbodem? En hoe kunnen we ons teweer stellen tegen dit opkomend nog nauwelijks herkend fascisme?

Werk aan de winkel, analyse, begripsverheldering, educatief werk, krachten bundelen, achterban kweken en actie. Er wordt gewerkt aan een website, en de voorbereidingen zijn op gang voor een conferentie om de uitgangspunten duidelijk te maken. Het initiatief is nog pril, maar enthousiast. Het was fijn om tussen deze groep mensen te zijn in deze barre tijden. Goed volk.